Door ons ziet de wereld er heel anders uit.

 

Een tuinman of hovenier is is iemand die zich beroepshalve met tuinen en andere groenobjecten bezighoudt.

Voor de tuinman van een klooster of een universiteit (waar vroeger Latijn de voertaal was) wordt het Latijnse woord hortulanus gebruikt. Er bestaan ook tuinvrouwen, zij zijn de vrouwelijke tegenhangers van de tuinmannen. Tuinieren is een volwaardig beroep, toch zijn er veel tuinmannen die meerdere tuinen op zich moeten nemen aangezien een tuin zelden groot genoeg is om fulltime in te werken. Een tuinman kan bij een particulier bedrijf werken om het (fabrieks) terrein bij te werken of ingehuurd worden door de gemeente.

Hoveniersbedrijven kunnen in omvang variƫren van eenmanszaak tot grote landelijk opererende bedrijven met honderden werknemers. Tot de klanten van een hoveniersbedrijf behoren particulieren en instellingen zoals bedrijven, scholen en kerken die het groen om hun panden laten aanleggen en verzorgen. Steeds meer grote instellingen en overheden laten het werk aan hun groenvoorzieningen doen door dit soort gespecialiseerde bedrijven. Voorheen werd dit werk vaak in eigen beheer werd gedaan, bijvoorbeeld door een gemeentelijke plantsoenendienst.
Werkzaamheden

Typische werkzaamheden die een tuinman verricht zijn onder meer gras maaien, onkruid wieden, opruimen, snoeien, bemesten, zaaien, insecten bestrijden en begieten. Een tuinman of -vrouw heeft kennis van bomen en planten nodig om de tuin zo op de juiste manier te onderhouden. Tot de werkzaamheden kunnen ook behoren:

ontwerp tuin, gazon of andere groenvoorziening
graaf/grondwerkzaamheden
levering van zand, tuinaarde, plantsoen en materialen
inrichting tuin, gazon e.d. met planten
aanleg (sier)bestrating
plaatsen van schuttingen, vlonders en damwanden
beheer/onderhoud tuin, gazon of andere groenvoorziening

Er zijn hoveniersbedrijven die nauw samenwerken met instellingen voor gehandicapten, die meewerken in de bedrijven. Hiervoor krijgen hoveniers een vergoeding van de staat.

In sommige gevallen combineren hoveniers hun bedrijf met een tuincentrum of een boomkwekerij, maar ook wel met andere vormen van dienstverlening zoals gebouwenreiniging en dergelijke.