Marije van Huigenbosch en Jurriaan Wesselink beginnen deze week in Königssee aan een nieuw hoofdstuk in hun leven als bobsleepiloot. Het tweetal debuteert in Zuid-Duitsland in de World Cup.

‘’De meeste tegenstanders hebben al 10 jaar ervaring in de World Cup. Ik heb de wedstrijden op dat niveau alleen maar op televisie gezien. Ik heb dus nog een hoop werk te doen’’, kijkt Van Huigenbosch naar haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau.

Ook Wesselink maakt als piloot zijn debuut op het hoogste niveau. Hij zat in januari 2013 tijdens een World Cup wel al als remmer in de slee van Ivo de Bruin. ‘’Over 3 jaar zijn er weer Olympische Spelen. Dat klinkt lang, maar het zijn maar drie seizoenen. We moeten dus nu die wereldbeker in, willen we straks een kans maken om ons voor de Olympische Spelen te plaatsen. We hebben de ervaring hard nodig.” Geen sneeuw, maar storm

Verslaggever Edwin Cornelissen was bij de laatste training van de debutanten in Nederland.
Lastig seizoen

Het postolympisch seizoen is lastig voor Van Huigenbosch en Wesselink. Financiële steun ontbreekt, omdat sportkoepel NOC*NSF voor bobslee de geldkraan heeft dichtgedraaid. ‘’Dat maakt het allemaal een stuk moeilijker. We draaien zelf op voor de kosten, terwijl je op dit moment niet van ons kunt verwachten dat we in de top meedoen’’, zegt Van Huigenbosch, die elk dubbeltje drie keer omdraait.

,,Voor Königssee hoop ik op een plaats in de top 10’’, kijkt Van Huigenbosch vooruit. Met Melissa Boekelman als remmer beschikt de pilote in elk geval over iemand met ervaring in de World Cup. Karlien Sleper is de tweede remmer.

‘’Melissa heeft afgelopen seizoenen al bij Esmé Kamphuis ervaring opgedaan in de World Cup en op de Olympische Spelen. Ze is explosief en kan goed sprinten. Karlien was afgelopen seizoen mijn eerste remmer. We hebben samen redelijk veel afdalingen gedaan’’, zegt de pilote.

Van Huigenbosch stond in december op de baan in Zuid-Duitsland al eens op het podium. Ze eindigde als derde in een race voor de Europa Cup. ,,Vorig seizoen verliepen de races in Königssee juist heel slecht. Nu hebben we beter materiaal, heb ik iets meer ervaring. Ik heb daar kennelijk het licht gezien’’, stelt ze tevreden vast.
WK’s

De hoogtepunten van het seizoen liggen voor de onervaren pilote bij de WK voor junioren in Altenberg en de WK voor senioren in Winterberg, de thuisbaan van de Nederlanders. ‘’Bij de WK junioren is de doelstelling een plaats in de top drie, al heb ik geen idee wie mijn concurrenten daar zullen zijn.’’

Voor de afsluiting van het seizoen in Winterberg durft Van Huigenbosch geen uitspraken te doen. ‘’Het is helemaal nieuw voor me, zo’n WK. Ik sta er blanco tegenover. Dit is een seizoen dat in het teken staat van debuteren. Ik heb geen verwachtingen. Op de WK is iedereen er. Ik ben benieuwd waar wij dan staan.’